Árgyélus Együttes - Dunakeszi

DSC 0015A magyar népzenével, népi hangszerekkel foglalkozó ifjúsági citerazenekar 2014 októberétől működik Dunakeszin, a Bárdos Lajos Általános Iskolában. Az együttes vezetője Kovács László népzenész, hangszerkészítő, és  Lackóné Fodor Zsuzsanna tanítónő.

Az iskolában működő citeraszakkör, ill. az ebből felcseperedő Árgyélus Együttes indulását, a gyerekek népzene iránti vonzalmát nagyban elősegítette az a népi játszóház program, amit a két népzene-pedagógus vezetett be az iskolában, bemutatva a népszokásokat, az azokhoz kötődő dallamokat, a gyermekjátékokat, a népi hangszereket és táncokat. 

SDC17889A gyerekek az első tanév során osztályaikban zenéltek már különböző ünnepi alkalmakkor (karácsony, anyák napja). A nagyközönség előtt a 2015. május 14-i Bárdos Gálán mutatkoztak be először, majd 2016 január 22-én a Kultúra napján is felléptek.

A zenekar oktatói - Lackóné Fodor Zsuzsanna és Kovács László - a 2016/17-es tanév során egy eredményes pályázat nyomán jelentős összegű támogatást nyertek.

CAM526A megítélt összegből énekes, hangszeres, táncos foglalkozások vezetői, valamint meghívott előadók és szakértők tiszteletdíjaira, azok útiköltségeire, új hangszerek - citerák és furulyák - vásárlására, kézműves foglalkozások anyagköltségeire, a pályázati munka bemutatását szolgáló film elkészítésére, és a működésükhöz szükséges egyéb kiadásokra is jutott forrás.

 

 

DSC 0031A tanév során két hónapnyi tanulás után karácsonyi énekekkel már bemutatkoztak az osztályban és a városi karácsonyi koncerten, a később tanult somogyi gyermekdalokkal felléptek a Magyar Kultúra Napján az iskolában, valamint szerepeltek a fővárosban az Erdei Iskolák Szövetségének díjátadóján is.Felléptek Dunakeszi város 40. évfordulóján, valamint a tanév végén a Bárdos gálán bakonyi gyermekdalokkal mutatkoztak be a nagyközönségnek.

 

 

rgylus

Az Árgyélus Együttes az I. Szlama László Népzenei Találkozón Dabason 2018. május 06-án

Az Árgyélus együttes és a Bárdos Lajos Általános Iskola 4.a osztályának "Betlehembe jer pajtás" c. karácsonyi műsorának képei